گیاهان دارویی, مقالات آموزنده

خواص و نحوه مصرف شیرین بیان

شیرین بیان | جوشونده

در این مطلب با خواص و نحوه مصرف شیرین بیان بیشتر آشنا می شوید. يکي از شاهکارهاي خلقت که خواص دارويي فراوانی دارد گياه “شيرين بيان” است که نه تنها در صنايع داروسازی، بلکه در صنايع شيريني و شکلات سازي هم کاربرد دارد. شیرین بیان دارای طبع گرم و تر است. عامل شیرینی این گیاه ماده موثر آن به نام “گلیسیریزین” است که از گلیکوزیدهاست و قدرت اثر شیرین کنندگی آن 60 برابر ساکاروز است. گلیسیریزین 6 تا 12 درصد ریشه شیرین بیان خشک را تشکیل می دهد.

در کشورهاي غربي از عصاره شيرين بيان در ساخت انواع تنقلات شيرين و شکلات‌ها استفاده مي‌شود.

شیرین بیان | جوشونده

شاید بیشترین کاربردی که برای این گیاه شنیده اید، استفاده از این گیاه برای درمان سرفه است. از این گیاه در ترکیب شربت های ضد سرفه استفاده می شود. این گیاه برای دستگاه گوارش، علی الخصوص معده و همچنین تقویت دستگاه ایمنی بدن مفید است؛ چون حاوی ویتامین ها و مواد معدنی متعدد مورد نیاز بدن است.

در یونان باستان از شیرین بیان برای تسکین سرفه و درمان سوءهاضمه استفاده می کردند. در پژوهش های انجام شده توسط دانشمندان علاوه در تایید خاصیت ضدسرفه و ضد سوهاضمه بودن شیرین بیان، متوجه خواص درمانی دیگری از این گیاه شده اند. ترکیبات فعال موجود در این گیاه در ریشه آن قرار دارد و گلیسیریزین غنی ترین و مهم ترین ترکیب آن است. شیرین بیان همچنین دارای ترکیبات مفید دیگری به اسم فلاوونوئیدها و فیتواستروژن هاست.

از این گیاه به صورت خشک شده، عصاره، جوشانده و تنتور استفاده می شود.

 در ادامه به فواید و اثرات درمانی شیرین بیان اشاره می کنیم:

خواص و نحوه مصرف شیرین بیان برای مجاری تنفسی

گلیسیریزین که یکی از ترکیبات مهم موجود در شیرین بیان است به کاهش التهاب در مجاری تنفسی کمک زیادی می کند. این ترکیب مفید مانع رشد و اثرات بیماری زای اکثر ویروس ها می شود. امروزه از این ماده در ترکیب داروهای مربوط به بیماری های تنفسی استفاده می شود و در تسکین علائمی مانند سرفه و گلودرد موثر عمل می کند. این گیاه همچنین باعث روان شدن خلط شده و مجاری تنفسی را باز می کند. در واقع شیرین بیان ویروس هایی که مجاری هوایی را تهدید می کنند نابود می سازد. اینها بخشی از خواص و نحوه مصرف شیرین بیان در حل مشکلات تنفسی هستند.

شیرین بیان | جوشونده

خواص و نحوه مصرف شیرین بیان در درمان التهاب کبد

تأثیر شیرین بیان روی غدد فوق کلیوی در درمان سندرم خستگی مزمن موثر است. این گیاه همچنین در درمان بسیاری از عفونت ها و برطرف کردن التهاب های بدن نقش دارد. شیرین بیان در درمان هپاتیت نیز مورد استفاده قرار می گیرد چون به کاهش التهاب کبد کمک کرده و با فعالیت ویروس هایی که منشأ این بیماری هستند مقابله می کند.

خواص شیرین بیان برای هضم غذا و بهبود معده درد

 قسمتی از خواص و نحوه مصرف شیرین بیان در حل مشکلات به علت دارا بودن خاصیت ضد اسپاسم (ضد انقباض) آن است که برای بهبود مشکلات گوارشی مانند نفخ، کندی هضم غذا، آروغ و گاز معده بسیار مفید است. این گیاه همچنین در درمان زخم معده، ورم معده و مشکلات روده موثر است.

نتایج پژوهش های آزمایشگاهی نشان می دهد که فلاوونوئیدهای موجود در این گیاه باعث نابودی باکتری عامل زخم معده می شود. می توان از شیرین بیان برای درمان آفت ها و زخم های دهانی نیز استفاده کرد. فلاونوئیدهای موجود در شیرین بیان خاصیت پانسمان کنندگی و ترمیم کنندگی زخم دارند و به دليل وجود این مواد، شیرین بیان در بهبود زخم ها و التهاب های گوارشی موثر است.

فواید شیرین بیان برای سندرم پیش از قاعدگی و یائسگی

ترکیبات موجود در شیرین بیان در عملکرد هورمون استروژن تأثیر دارد. این ترکیب روی گیرنده های استروژنی بدن قرار می گیرد. در نتیجه، هنگامی که میزان استروژن بیش از اندازه بالا می رود (بالا رفتن استروژن یکی از دلایل سندرم پیش از قاعدگی است) با توجه به پُر بودن گیرنده های استروژن، فعالیت این هورمون کاهش می یابد.

زمانی که میزان استروژن دچار افت و کاهش می شود (مانند دوران بعد از یائسگی) شیرین بیان به صورت جزئی کمبود آن را جبران می کند. به همین دلیل از شیرین بیان در داروهای اختلالات قاعدگی یا داروهای مربوط به یائسگی استفاده می شود.

شیرین بیان و مقابله با سرطان

نتایج اولیه به دست آمده بر روی حیوانات نشان می دهد که شیرین بیان می تواند خواص ضدسرطانی داشته باشد و به ویژه در پیشگیری از سرطان های کولون و سینه موثر باشد. این گیاه تأثیر خود را از ترکیب اصلی خود یعنی گلیسیریزین می گیرد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. البته تأثیر ضدسرطانی این گیاه همچنین مدیون فیتواستروژن هایی موجود در ریشه آن به نظر می رسد در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه نقش دارد.

شیرین بیان و کاهش کلسترول بد خون

متخصصان بعد از انجام آزمایش های فراوان به این نتیجه رسیده اند که مصرف فقط 100 میلی گرم شیرین بیان در روز می تواند باعث کاهش کلسترول بد خون LDL شود.

نحوه مصرف دمنوش شیرین بیان

با توجه به خواص و نحوه مصرف شیرین بیان در حل بسیاری از مشکلات اکنون طرز تهیه دمنوش این گیاه را بررسی می کنیم.برای تهیه دم کرده شیرین بیان مقدر 50 گرم ریشه شیرین بیان را خرد کرده و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت 15 دقیقه دم بکشد .

شیرین بیان | جوشونده

به جای استفاده از گیاه شیرین بیان می‌توان از عرق این گیاه استفاده نمود، مقدار مصرف عرق شیرین بیان برای بزرگسالان، روزی سه بار یک فنجان و برای کودکان، روزی سه بار به میزان نصف فنجان است و بهتر است این عرق در وسط غذا میل شود.

همچنین می توان از عصاره شیرین بیان نیز استفاده نمود. عصاره شیرین بیان همان عرق غلیط آن می باشد و برای مقدار مصرف آن باید به دستور متخصص طب سنتی مراجعه نمود.

عوارض جانبی و مضرات شیرین بیان

اگر مشکل خاصی به لحاظ سلامتی دارید، برای مصرف شیرین بیان با پزشک خود مشورت کنید.

 استفاده بیش از حد از شیرین بیان می تواند باعث افزایش فشارخون شما شود. بنابراین حتماً با پزشک یا متخصص طب گیاهی و سنتی مشورت کنید تا مقدار مصرف مناسب شرایط بدنی و وضعیت سلامتی خود را با شما درمیان بگذارد.

خواندن این مقالات به شما توصیه می شود